December 20-án este mérsékelt érdeklődés mellett  20-30 fő részvételével zajlott le az óvodában a közmeghallgatás. A történteket - a videó akkumulátorának lemerülése miatt - két részletben lehet megnézni. 1. rész, 2. rész

A karácsony előtti utolsó munkanapon tartotta a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás ez évi utolsó ülését. A társulás ebben a formában 2013 közepéig működhet. A szociális nappali gondozás továbbra is működő képes, de a munkaszervezet működtetésére nincs elég forrás. Így az öt fős létszámot kettőre csökkentették. A belső ellenőrzésre is új megoldást kell találni.

Számunkra fontos az orvosi ügyelet átalakítása. Megszűnik a karcsai ügyelet, ezáltal sokkal olcsóbb lesz. A kistérség átlagos napi hívás száma 4,2. Ezért nem éri meg kettőt fenntartani, így 60%-al kevesebbe fog kerülni a cigándi ügyelet fenntartása Pácinnak 2013-ban, mint 2012-ben!

A másik fontos hír, hogy megjelent a kormány rendelet a Pácin-Cigánd közötti út beruházásáról és így tavasszal elkezdődhet egy korszerű 8 méter széles kétsávos út megépítése. Májustól napi két buszjárat is be fog indulni. 

Tájékozódtam a bennünket érintő kistérségi pályázatokról is. A szociális ellátás fejlesztéséről szóló pályázat keretében módunk lesz olyan gépjármű beszerzésére, amelyikkel meg szeretném oldani a legalább heti kétszeri cigándi rendelőintézeti járatot.

A kistérség mintegy 20  fő felső fokú szociális végzettséggel rendelkező munkavállalót keres, lehet jelentkezni ifj. Dakos Jánosnál.

Délután Varga János polgármester úr meghívására részt vettem a bodroghalmi testület ülésén. Az első napirendi pont a közös hivatal létre hozása volt. Mindenki elmondta a véleményét, én is többször kaptam szót. A lehetőségek elemzéséből az derült ki, hogy mindkettőnknek a legjobb megoldás a közös hivatal fenntartása, mert:

  • így szolgálható ki a legjobban a lakosság,
  • a legnagyobb létszámot - és finanszírozást - kapjuk,
  • párhuzamos munkával se az embereknek, se az iratoknak nem kell vándorolniuk,
  • mindkét település - a jelentős fejlesztések mellett - nagyon takarékosan gazdálkodott,
  • biztosak vagyunk benne, hogy mind a jegyzők, mind a polgármesterek jól fognak tudni együtt működni településeik érdekében.

4:3 arányban a bodroghalmi testület elfogadta, hogy a közös hivatal vezetője Csonka István jegyző úr legyen és Pácin a gesztor. 

Indokok:

  • A törvény szerinti kötelező elektronikus iktatást Pácin már korábban bevezette.
  • A közös hivatal viteléhez szükséges mérlegképes könyvelői végzettséggel Pácinban ketten rendelkeznek.
  • Célszerű, hogy a jegyző székhelye legyen a gesztor.
  • A települések adatai 2012.01.01.-én a KSH szerint:
    • Pácin: 1.381 fő, 622 lakás, 3.393 ha terület
    • Bodroghalom: 1.303 fő, 564 lakás, 2.868 ha terület

Természetesen minden személyi és pénzügyi kérdésben a két polgármester közösen dönt.

December 28.-án még a pácini testületnek is el kell fogadnia ezt a megoldást. Utána megkezdődhet a társulási szerződés, az SZMSZ és sok más szabályzat kidolgozása, a munkakörök és a fizetések rendezése, majd ezek elfogadása után a közös munka.

Ezzel a munkánk befejeződött, jöhet a Karácsony, lehet pár napot lazítani, fontos és drága időt tölthetünk szeretteinkkel, családunkkal. 

Boldog Békés Karácsonyt Kívánok Önnek és családjának:

Majoros László

A bejegyzés trackback címe:

https://pacin.blog.hu/api/trackback/id/tr554968355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása