mlaci54 2012.12.06. 23:15

Rámdőlt a hivatal

Hál'istennek nincs olyan rossz állapotban, a dőlés csak képletes. Szinte minden új, sok fogalmat, eljárást, ügytípust, szabályt kell még megtanulni. Szerencsére a kollégáim nagyon szolgálatkészek, mindenben segítenek, tanácsokat adnak.

Különös világ az önkormányzatoké, pláne több mint 20 év vállalkozói lét után. Nem tudom milyen lehet jobb sorsú falvakban a polgármesteri munka, Pácinban - pláne a tél beálltával - sok szívszorító esettel, azonnali segítség kéréssel találkozok. Belecsöppentem a sűrűjébe.

Nem elég hogy "udvarlási időszakban" vagyunk, kivel szövetkezzünk a polgármesteri hivatal fenntartására. Nem elég, hogy át kell venni a kastély üzemeltetését. Át kell adni az iskolát, új intézménybe kell összevonni az óvoda-bölcsődét a konyhával, dönteni kell a korábban kistérségi működtetésben lévő intézményekről miközben naponta jönnek ki új rendeletek és törvények, illetve azok módosításának módosítása. Nyakunkban a szociális célú tüzifa szétosztása is. A belügyminisztériumtól erre a célra elnyert 3.307.080 Ft-hoz majd 1 millió forintot tesz hozzá az önkormányzatunk. Ugyanakkor szervezzük az energetikai pályázatunkat, a közintézmények tetejére napelemeket helyezünk és ezekkel évi 800 ezer, 1 millió Ft villamosenergia költség megtakarítást akarunk elérni.

Ráadásul Csonka István jegyző úr munkaidejének felét Karcsán kell, hogy töltse. Szóval áll a bál! Ha ezt túléljük, a többi már gyerekjáték lesz gondolhatnánk - de már látom, hogy a helyzet csak fokozódni fog.

Az elmúlt napokban jártam Bodroghalomban, Ricsén, holnap megyek Karosba és Nagyrozvágyra, és találkozok Cigánd polgármesterével, Oláh Krisztiánnal is a hivatal és kistérségi ügyekben. Járt nálam testvértelepülésünk polgármestere Nagy Attila, vállalkozók, ismerős és korábbról ismeretlen magán emberek, sokan gratuláltak, de volt aki - a régi szokásoknak megfelelően - kölcsönkérni jött. 

Voltam az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Szakaszmérnökségén Sárospatakon a strand ügyében, és a Burton Kft-nél a focicsapat támogatása érdekében. Ők az évi keretüket már szétosztották, de a fél milliárdos fejlesztésük miatt jövőre bővülnek a lehetőségeik és megígérték a támogatást. 

Ezek mellett találkoztam fiatalokkal és ötleteltünk arról, hogyan lehetne értelmes programokkal tartalmasabbá tenni a szabadidejüket. Elkezdték az egyesületük szervezését a Facebookon. Elindult egy nyugdíjas klub szervezése is. Az alapítók tegnap találkoztak egy első megbeszélésre. Biztosan sok hasznos ötlettel fognak előállni. Mindkét csapatot segíteni fogom, hogy öntevékenyen, sok társadalmi munkával minél színvonalasabb programokat tudjanak létrehozni.

Ma elkezdtem szervezni a "Tudásod a jövőd" program keretében egy angol és egy német nyelvtanfolyamot, amit az ünnepek után, január elején fogunk elindítani. Vasárnaptól lehet majd előregisztrálni a Csevegő Nyelvstúdió honlapján. A tanfolyam ingyenes, csak azoknak kell fizetni, akik idő előtt feladják a 80 órás kurzust.

A bejegyzés trackback címe:

https://pacin.blog.hu/api/trackback/id/tr44951994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása